Innerlijke heling

 

Ik werd vorige maand geconfronteerd met oude pijn. Pijn waarvan ik dacht dat ik daar al overheen was. Maar het tegenovergestelde bleek waar…Ik was klaarblijkelijk nog steeds boos, gekwetst, verdrietig en teleurgesteld.

Onze trauma’s en overtuigingen kunnen ons leven elke dag beïnvloeden, zonder dat we er bewust van zijn.

Wat gebeurde er? Ik heb mijn pijn onterecht bij iemand anders neergelegd. Waarom deed ik dat? Ik wilde mijn oude pijn projecteren in de hoop deze te verminderen. Volkomen onzinnig want wat was het resultaat? Ik kreeg er een extra probleem bij. Niet alleen zit ik nog steeds met mijn oude pijn, heb ik ook nog schade bij diegene berokkend (waar ik veel spijt van heb).

Ik heb dus een enorm schuldgevoel en dat moet ik een plek geven. Ik kan onmogelijk dingen veranderen die in het verleden zijn gebeurd (hoe graag ik dat ook zou willen). Bovendien moet ik nu ook verder gaan met mijn leven en het laten rusten, hoe spijtig het ook voor de ander is. Het enige wat ik nog wel kan doen, is beslissen hoe ik ermee omga.  

Hier heeft NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) mij heel erg geholpen: De toegevoegde waarde van het schuldgevoel zit hem in de boodschap die het aan je overbrengt; het leert je wat je moet doen om de beste versie van jezelf te willen worden. Er is verder geen reden om vast te houden aan deze schuldgevoelens. Het is gegaan zoals het gegaan is en ik neem de verantwoordelijkheid om er lering uit te trekken.

Innerlijke heling is de werkelijke oplossing voor alle worsteling in je leven

Wat is mijn lering? Niemand anders is verantwoordelijk voor mijn oude pijn dan ikzelf. Daarnaast heb ik me beseft dat ik te lang mijn oude pijn heb ontkent en weggedrukt. Dit besef is de eerste stap naar heling.

Wat is een terugkerende pijn bij jou?